Peste alb la cuptor, salata shopska si adiere de copilarie

Sa gatesti peste poate parea un balamuc intreg. Trebuie sa ai grija sa fie proaspat, sa l cureti, sa nu faci miros in casa si mai ales sa l gatesti bine.
Poti inlatura toate astea cumparand file de peste si gatind la cuptor.
Varianta mea de file de cod a fost gatita nemilos, la cuptor la 150grade, in hartie de staniol (mergea perfect si hartia de copt dar am preferat modul etans de inchidere). Pentru ca pestele alb este foarte slab si pentru ca vroiam totusi sa aiba gust, am adaugat alaturi si un cub de unt, oregano si putin cimbru si sare. L am tinut in cuptor aprox 20 min si l am mancat cu lamaie si ceva patrunjel proaspat si ierburi aromatice adaugate din nou.

image

Salata shopska este o salata traditionala bulgareasca, in culorile steagului care se pregateste din legume proaspete si foarte gustoase.
Este un fel de salata noastra cu rosii si branza dar parca un pic mai coafata.

image

O puteti pregati din: castraveti, ardei gras, rosii cu gust, ceapa rosie, cateva masline si branza rasa pe deasupra.
O sa mi spuneti ca vand castraveti gradinarilor dar m am indragostit de salata asta si ori de cate ori trec granita spre bulgari e pe meniu…au oamenii astia niste legume cu gusttt..o mi nu na tie.

Si pentru ca tot e maine 1 iunie si am sa primesc binecunoscutul telefon de La multi ani din partea parintilor m am gandit sa ma gaseasca cum trebuie :-). Adica, invartind intr un chec. Este prajitura ce mi aduce mereu aminte de copilarie, de servetele impachetate, de pungute de drum..de aniversari si de sunetul telului din bucatarie.
Desigur, fiind fata cu carte (si parte), am mai adus ceva modificari retetei: faina a fost integrala de secara, nu am adaugat zahar si nici ulei. Am pastrat doar ouale batute ca pentru chec, cacao, faina integrala si aroma de rom. Pentru gustul de dulce am folosit stafide (scoase de prin muesli in ultimul timp) si cateva alune de padure si caju taiate bucati maricele. Pe astea le am pus la baza tavii pentru ca m am temut ca nu o sa mai creasca daca le pun deasupra. Nu ma pricep la prajituri si nici nu vreau dar va garantez ca rezultatul a fost comestibil iar mandria de a scoate si eu o tava de cuptor cu ceva aburind a facut toti banii..
Pentru cele doua recipiente prezente in poza am folosit 9 oua, 1 1/2 cana faina, cateva linguri de cacao si aproape o cana de nuci si stafide.

image

image

Mi ar placea ca ziua copilului sa fie in fiecare luna sau chiar saptamana. In felul asta poate am mai opri autobuzul ce fuge cu viteza ametitoare cu noi la bord.
Gandul la perioada copilariei ne readuce rapid in vizor lucrurile care conteaza cu adevarat in viata: alea care nu se pot cumpara cu bani si care fug primele pe masura ce ajungi sus, tot mai sus..

Haideti ce ziceti..ne intalnim maine si facem schimb de guma turbo si de timbre?..pe la si-un sfert e bine?…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s