10 obiceiuri mai putin constientizate despre mancat si mancare.

Ma gandeam ca sunt chestii pe care le facem, in legatura cu mancarea, pe care nu le constientizam. Cum probabil ni se intampla sa orbecaim si prin alte domenii ale vietii noastre. Nu stiu, n-am auzit, nu ma pricep, dar imi dau cu parerea.
Eu m-am gandit la cateva pe care le facem din obisnuinta, din mimetism dement sau din robotzeala de zi cu zi. Le scriu aleatoriu, cum vin ele pe tzeava catifelata a creatiei :D:

1. Atunci cand plecam la un drum lung (> 3h) sa ne luam cu noi o gramada de mancare. Si nu ma refer la momentele in care mergi prin salbaticie si nu ai de unde sa-ti iei un pufulete. Nu, mergem prin civilizatie, belsug , opulenta. Problema este ca de cele mai multe ori chestiile din sacosa de acasa raman nemancate si dupa ce fermenteaza bine de tot la soare ajung sa se odihneasca intr-un cos de gunoi. Pentru ca asa e omul facut, parca tot ce are altu’ e mai tentant. Deci, luati-va un minim aici: apa, apa, multa apa, fruct, nuci crude/1-2 pumni biscuiti cuminti sau 1 sandvis 2 maxim;

2. Terminam resturile din farfuria copiilor/sotului/sotiei/prietenei/prietenului/alte relatii de “prietenie”, chiar daca am mancat portia noastra normala de mancare. Stiu ca devii paria societatii daca arunci mancarea dar mai stiu ca si daca mananci mai mult decat te tine stomacul te ingrasi. Acum na, depinde ce suna mai groaznic pentru tine insa am vazut atatea capatzani de ursi Barni prin jurnale ca zau ca asta e un fenomen ;

3. Daca suntem in cuplu si ea are 60kg si el 87kg invariabil amandoi au in fata aceeasi portie de mancare. Ca suntem egali, ca nu suntem, nu ma pricep, doar ca stiu ca o femeie de 60kg ar trebui sa manance cam ½ sau 2/3 (daca face miscare) din portia barbatului de langa ea. Deci cand suntem acasa ne punem portii diferite si cand altii ne pun portii egale in farfurie domnita trebuie sa ramana in sfera delicatetei si generozitatii de a lasa in farfurie. Nu, nu poate manca dl de 87kg restul. It’s only food people!. Carbon + Hidrogen + Oxigen si ceva emotii (lua-le-ar naiba);

4. Cumparam mancare in ambalaje XXL sau de genul 20% gratis. Daca ai nevoie de o cutie de ceva si vezi 2 lipite la pret mai bun adu-ti aminte ca ai nevoie de UNA singura cutie si ca daca termenul de expirare este mai redus o sa fii fortat sa mananci dublu, asa, de moft, ca e pacat maica;

5. Cand gatim nu ne putem abtine sa nu ciugulim incontinuu din mancare. Cred ca asta-I un gest pe care il observam numai daca e cineva langa noi si ne spune ca noi oricum avem impresia ca nu facem asta. Cred ca ar fi mai elegant daca am bea putin vin dintr-un pahar. Macar o sa stim ca trebuie sa ducem paharul la gura nu mana;

6. Obligatia gresit inteleasa ca daca ne ducem la un cocktail sau alta sindrofie cu mancare (platita in plus) trebuie sa si mancam de banii aferenti si sa ne ramana si un profit frumusel. Well, asta aud des. “Eu ies mult la petreceri si de obicei astea au mancare si sunt nevoita sa mananac”. Wrong assumption!. NU esti nevoita/t sa faci nimic. Esti nevoit sa fii acolo, sa te simti bine, sa gusti un pic si atat. Daca te preocupa partea cu bugetul alege ce e mai scump si o combinatie deosebita pe care nu ai mai incercat-o. Mai lasa capresele ala si muschiul de porc ca l-ai mancat si ieri;

7. Avem impresia gresita ca suntem obligati sa luam mic dejun sau cina sau mai stiu eu ce. Nu, daca nu iti e foame nu mananci. Punct. P-U-N-C-T!. Iti promit eu ca organismul o sa isi ceara ce are nevoie la momentul potrivit. Cu conditia desigur ca acesta sa nu-si fi pierdut busola naturala in urma experientelor tale mai putin smart din trecut;

8. Inca mai facem combinatii fara sa le gandim rostul: mancam paine cand nu e musai necesar; punem ulei in salate fara sa ne gandim daca ne-ar placea sau nu; mancam o ciorba la pranz pe langa felul principal ca na’ asa-I cutuma si meniul zilei facut; comandam desert o data cu felul principal fara sa stim daca o sa mai avem loc in stomac pentru asta sau nu; punem ulei la gatit cand gatim pesti grasi/legume congelate/ou ochi desi ar merge excelent si fara, etc;

9. Facem cumparaturi fara sa avem un plan cat de cat structurat al meselor. Ne trezim cu alimente in frigider sau camara fara sa stim ce cauta pe acolo. Cu cat te lovesti mai des geana in geana cu ele cu atat te vor tenta mai mult sa le mananci. Si na, la un moment da, probabil unul gresit ales, napasta o sa loveasca;

10. Suntem mult prea meteosensibili si razganditori. Ce sa mai, daca azi ti-ai propus sa mergi la sala (indoor) si afara ploua sau ninge e semn divin sa nu te mai duci. Si uite draga cum iar nu ti-a iesit chestia asta cu mersul la sala. La fel se intampla si daca ai un partener de mers la sala si te anunta ca el/ea nu mai merg. Gata, dezmat, desfrau, dezlegati cainii, sa cante lautarii…etc. Nope, it’s your journey, your body and your bloody self-esteem!. Si da, cateodata doare. Mai mereu chiar. Dar macar asa iti dai seama ca n-ai murit.

Hai ca de bine de rau mi-am scos cele 10 puncte. Sa aveti un wkd frumos, plin de miscare si mancat constient!. Va pup! Keep living, keep moving and keep loving!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s