Despre paine, ingrasat si alte belele

Recunosc ca sunt zero impresionata cand cineva imi declara mandru ca nu consuma paine. Cumva e creata impresia asta ca daca te duci la un nutritionist si Ii spui asta o sa-i crape capul de admiratie pentru tine si o sa te intrebe senin “ atunci de ce ai mai venit fratzica la mine?”. Ca o sa-ti astearna covorul rosu si ca o sa-l faci sa regrete ca a mers la scoala ca sa te poata ajuta cumva.

Credeti-ma ca painea nu este cel mai mare dragon cu care trebuie sa ne luptam atunci cand vine vorba de slabit. Nu exista paine care ma slabeste si paine care ma ingrasa. Exista paine si exista “cate felii mananc”.

Urasc sa va stric ziua asta frumoasa de toamna si sa va spun ca si painea aia nasoala de 1 ron si painea aia fitzoasa cu brutar personal atasat au acelasi numar de calorii.

Nu exista eu mananc paine neagra sau cu seminte (seminte = grasimi= nasol btw) si nu ma ingras pentru ca nu e d-aia alba. Deci daca strabati jumatate de Bucuresti sa iei painea aia “misto” mai bine stai si inchide ochii pe o banca in parc ca e posibil sa slabesti mai rapid asa. Painea cu seminte este cea mai calorica dintre toate (ma rog in afara de aia cu salam sau cascaval ca mai exista si traznai d-astea) pentru ca pe langa faina si apa mai are si seminte adica grasimi adaugate.

Tot ce inseamna in supermarket paine facuta inhouse ganditi-va ca vine din niste premixuri + apa+ uitat pe ceas. Nu e acolo in spatele tarabei bunica voastra care sta si framanta la alotzele din alea si le usuca pe soba. Same shit ca aia ambalata deja. Stiu ca e fancy sa pui mana pe spatula aia si sa alegi painica aburinda dar iti zic eu ca te dai in stamba degeaba. Daca nu se nimereste sa te repezi in acelasi timp la o chifla cu vreo partida buna care sa merite efortul de a iesi din casa, ramai cu datul din gene si atat…

Deci mai degraba decat sa stai sa faci selectie prin magazin cautand Painea aia care nu te ingrasa gandeste-te de fiecare data cand o asezi langa portia ta de mancare daca isi are rostul acolo sau nu.

(sper ca nu crezi etichetele alea cu paine dietetica sau fitness….fitness e cand esti in adidasi, ti-a crescut pulsul si esti usor transpirat. E in general atunci cand doare. Iar in supermarket, pana sa ajungi sa platesti, rareori doare. )

Facutul de paine in casa este iarasi o vale a plangerii. Cat timp luam ingrediente tot din comert ma tem ca e acelasi lucru si in plus, mno nu stiu cum sunteti voi, dar eu daca as scoate o paine din cuptor va asigur ca as manca-o ca o hiena pe toata si goala si m-as activa la capitolul Copilarie de as unge-o si cu unt si miere pana la coate..na ca ma stiti cu totul acu’..

Eu cred ca noi nu suntem grasi din cauza painii. Ne-a ramas obsesia pe alimentul asta din perioada comunista in care oamenii nu aveau ce sa manance si atunci fiecare farama de mancare era invelita in paine pentru ca altceva nu exista. Cred ca sa mananci multa paine tine in primul rand de saracie si de faptul ca pur si simplu nu iti dai seama ca faci asta, ca asa se face/ asa ai vazut in jurul tau. Cred ca mai toti avem drum pe la tara si intram in magazinele satesti si suntem uimiti cand vedem oameni cumparand 4-5 paini si atat. Poate tu nu mananci cantitatea aia de paine intr-un an. Ca se intampla ca ei sa gaseasca totusi bani si pentru tigari sau o cinzeaca este iarasi ceva ce n-as comenta pentru ca nu sunt eu in papucii aluia, har domnului. Si sincer empatizez cu el cand de deznadejde apeleaza mai degraba la alcool decat la avocado. Nu vorbim de violente in familie din acest motiv ca o dam in alte subiecte.

Painea ingrasa si prosteste, ma invata mama cand eram mica. Tot ea imi spunea ca la pilaf sa nu mananc paine ca ma ingras. Sigur pilaful era facut cu grasime de gaina de la tara si plutea untura de doua degete pe deasupra. Cred ca daca n-as fi furat un colt de paine pe ascuns muream inecata in atata grasime.
Totusi vad tot mai multi oameni din noua generatie pentru care painea nu inseamna nimic. Semn ca dragostea asta a noastra pentru paine o sa se duca incet, incet, deci trebuie sa fim linistiti. Din pacate si ei le au pe ale lor de dus, mult mai calorice si ingrasatoare, dupa parerea mea. Mult procesat, mult prajit, mult alcool, mult zahar, mult mult, in general.

In final pentru ca intuiesc ca vreti si ceva concret pe langa poveste, va fac cateva recomandari de paine din supermarket pe care eu o mai cumpar din cand in cand, rar si numai atunci cand imi vorbeste de pe raft. Stiu ca sunt multe brutarii de aur in oras si nu mi-am propus doamne fereste sa fac vreun top sau ceva de genul. Daca le folositi deja, bravo voua, incurajati oamenii care isi respecta meseria indiferent care este obiectul lor de activitate.

Daca vorbim de cumparat din Mega atunci eu merg cel mai des pe Grewe- paine de secara; Painea Michael si Painea de la Frontera. Cel mai des insa mananc crackersi de secara de la Wasa si Finn Crisp pentru ca sunt mereu acolo ready to eat si nu ma tenteaza sa exagerez cu cantitatea.

In general variantele de paine gata feliata sau ambalata in pungi de plastic au o eticheta cu multe ingrediente puse acolo ca sa conserve painea cat mai mult timp. Variantele de mai sus au numai faina, apa, sare, drojdie/maia. Dar, caloric vorbind sunt toate o apa si un pamant, deci trebuie sa fim atenti la cantitate indiferent ce alegem si repet, sanatate inseamna mult mai mult decat daca mananci paine sau nu.

Autenticitate si asumare va doresc!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s